Aktuell utställning

Elisabeth Östin

Elisabeth Östin 20/5 - 16/7

Elisabeth Östin (1989) bor och arbetar i Arrie. Hon har en masterexamen från Konsthögskolan i Malmö 2019 med en termin vid Slade School of Fine Art i London. Östin har tidigare visat sina verk på Ravinen Kulturhus, Galleri Rostrum, Public Support i Vestfossen, Norge, Galleri Arnstedt, Skissernas Museum, Galleri Obra, Sölvesborgs Konsthall, Digitaliseum och Galleri Thomas Wallner. Hennes verk finns representerade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ingår i Statens konstrådssamling, Uppsala kommuns samling och privata samlingar. År 2022 och 2020 tilldelades hon Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium.

Jag är fascinerad av måleri som en slags bilder för det okända. Då menar jag inte det okända som i spöken, kanske mer som inre fantomer och skrymslen. Den dimension som ryms mellan det uttryckta och det uppfattade. ”Gåtan”, hade kanske varit ett bra uttryck för det om det inte inneburit att det funnits ett svar involverat. Och det gör det ju inte. Men samtidigt; för mig måste målningarna innehålla just detta: någonting ouppklarat. Och det är så nära jag är förmögen att beskriva det. För så fort jag försöker formulera mig kring mina målningar återkommer jag till ord som dimma och glapp. Det är det formlösas och undflyendes begrepp. I utställningen på Pumphuset Konsthall visar jag en serie målningar där jag arbetat med en bildvärld där kroppar och växter vuxit ihop och blivit till något annat. I målningarna ”Trabeklerna” hänvisar jag till trabeklerna i skelettet och också de strängliknande strukturer som återfinns hos växter som kallas för samma namn.