Kaj Engström

Kaj Engström är född 1948 på Fårö och är numera verksam på Fårö och i Älmhult.Han är en svensk målare och skulptör inspirerad av Fårös hav och karga natur och Smålands djupa skogar.
Kaj Engström växte upp på Fårö omgiven av hav och vindpinad hed, strandängar och kryptall. Som trettonåring lämnade Kaj Engström Fårö och tog hyra som jungman på ett fartyg. Sjömännen uppmuntrade hans målande och när han var arton år gick han iland fast besluten att försörja sig på att måla. Han studerade vid Hemse folkhögskola och Forum och Grafikskolan i Malmö.
Senare flyttade han till Småland och bytte hav och tång mot djupa granskogar och svarta tjärnar vilket var svårt i början. Skogarnas älgar är inspirerande motiv liksom sjöarnas gäddor och Fårös får. Kaj vill förstärka djurens känsla, inte måla av.

Det är två vitt skilda naturkällor som jag har haft förmånen att ösa ur under ett femtioårigt konstnärskap. Mitt stora intresse är att skildra dessa så vitt skilda landskap med unika egenskaper.

 Den här utställningen är mer en hyllning till min fädernesö  - Fårö.

Den afrikanska savannen har alltid fascinerat mig i mitt skapande. De exotiska katterna, ränderna, prickarna vilka även klär de välbekanta fåren.

Fårö är ett annorlunda land, med sin karga natur, heden, stenmurarna, lavor och massor av åldriga vindpinade tallar. Klapperstenen som omfamnas av hav och horisont.

 Hed och savann i symbios.