• konsthallen-bad

Ur LandskronaDirekt

Borstahusens konstförening dubbeljubilerar under 2016

landskronadirekt

Delar av Borstahusens Konstförenings styrelse var på torsdagen på plats i  Pumphusets konsthall och berättade om det förestående jubileumsåret. Från vänster stående Bernt Kulle och Per Westin. Sittande: Ulla Fredriksson, Lennarth Cronsell samt Leif Åkerlund.

2022-12-11 Snart skriver vi 2016 och ett intressant jubileumsår närmar sig för Borstahusens Konstförening. - Föreningen fyller 50 år. Det konstituerande mötet hölls den 6 december 1966.  Dessutom har Pumphuset och denna  konsthall som invigdes den 31 mars 2006 nu visat samtidskonst i 10 år. Det ska firas, slår Lennarth Cronsell ordförande i konstföreningen fast.

Borstahusens Konstförening presenterade på torsdagen  sex mycket spännande konstutställningar under 2016 samt några därtill hörande inspirerande föredrag och VIP-kvällar.  - Först ut under jubileumsåret är målningar av den småländske världsartisten Arne Persson. Hans hemsida är åtminstone på engelska, skojar Lennarth Cronsell. Konstnären från IKEA-land som har sin ateljé i Diö strax utanför Älmhult är inte smålänning för inte, utan målar ofta på skivor han får från möbeljätten. Mått enligt katalogen med andra ord. - Skämt åsido. Han har en ateljé i en nerlagd möbelfabrik där han skapar färgstarka målningar. Han är liksom ett med sin färg, säger Leif Åkerlund föreningens kassör och antagligen den som har bäst koll på Arne Persson.

Malmöbon Rolf Hanson, nu verksam i Stockholm är näste konstnär som intar Pumphuset. Han har gjort sig känd för stora halvabstrakta målningar med associationer till romantiskt landskapsmåleri och nordiskt tungsinne men även han med möbelreferenser. Bland annat fanns ett par av hans designade och bemålade möbler utställda i Landskrona konsthall 2012 under utställningen Konstoform. Rolf Hansons svit ”Runtom trappan”, inspirerad av Carl Fredrik Hills franska målningar fick första pris i Carnegie Art Award 1999. Målningar ur sviten har gått för miljonbelopp vid de stora auktionshusen. - Vi hade gärna sett att han ställde ut en trappmålning även här, säger Bernt Kulle, vice ordförande som dock inte fick konstnären med sig på önskemålet. - Han kommer att visa andra målningar. Dessutom kommer vi då att bygga för fönstret mot sundet. En vägg som kommer stå kvar när den världsberömde glaskonstnären Bertil Vallien tar över hallen under försommaren.

- Bertil Vallien är en ytterst sympatisk konstnär som knappast behöver någon ytterligare presentation. Vi kommer att ha en VIP-kväll med honom där han kommer att berätta om sitt konstnärskap den 18 maj, berättar Lennarth Cronsell som faktiskt sprang på årets fjärde utställare i New York.

- Helene Schmitz är en internationellt uppmärksammad och prisbelönt fotograf. Jag gillar hennes naturbilder, säger Lennarth Cronsell och berättar att konstnären hade ett önskemål och det rörde utställningsperioden. - Hon ville att den skulle sammanfalla med med Landskrona Foto Festival. Hon vill ta del och vara aktiv i den,

Framåt hösten är det sedan dags att åter stifta bekantskap med Björn Wessmans färgstarka måleri. - Han var den andra utställaren vi hade. Det har nu gått tio år och det ska bli intressant att se hans utveckling.

Jubileumsutställningarna avslutas med en i dagarna ytterst aktuell konstnär från Landskrona, nämligen Ullastina Larsson. Ullastina Larsson har i år gjort konstverken i diplomen till Nobelpristagarna i fysik, Takaaki Kajita och Arthur B. McDonald och i går var hon på plats i Stockholms stadshus under Nobelmiddagen. - Det blir även nobeltema när Borstahusens konstförening firar 50 år i december nästa år och då i  samband med Ullastinas utställning hos oss.

Av: Redaktionen © Landskrona Direkt