• christelj-940

Christel Jönsson

christel

Christel Jönsson delar här med sig av sina egna tankar kring sitt konstnärskap.
Måleri - Olika berättelser/Moderna ikoner

Christel Jönsson CV »

Ur Zenit Kulturtidning i väst »

Christels vernissage »

Identitet är en viktig sak för nutidsmänniskan. Vi spenderar mycket tid och pengar för att få rätt identitet. Samtidigt är vi när vi väl fått den rätta identiteten inte nöjda.

Mitt intresse för vad som är vår verkliga identitet bakom alla världsliga ting genomsyrar min senaste produktion. Fingeravtrycket har länge varit ett bevis för identitet. Den är unik för var och en av oss samtidigt innehåller den alltid samma snarlika spiral. Samma spiral som går att finna i så många andra sammanhang i naturen. Från det riktigt lilla på molekylnivå till det stora makro sammanhanget i universum. Så var är vår verkliga identitet? I det mediala brusets påtryckningar om att vara rätt eller kanske någon annanstans.

Att sedan blanda bilder som passerar revy i min vardag, som ser ut som alla andras vardag. Allt från egna tagna bilder till bilder hittade på internet eller i andra media och måla dem med de gamla tekniker jag fått med mig från min utbildning, känns angeläget. Att måla med färg som doftar natur och ursprunglighet. Tekniken är tempera, en färg man river själv. Kasein är bindemedlet och den får mycket hög intensitet i färgerna och är torr i ytan. Detta tillåter mig att blanda färgpigment som är metalliska i ytan (mineraler) eller feta (grafit, ett kol) som står så vackert till den torra ytan. Slagmetallen, i det här fallet aluminium, koppar, guld, mässing, som i historiskt måleri var förbehållet religiösa detaljer, är naturlig tillsammans med den torra temperan.

Så vad händer när ett ögonbryn eller ett par ögon blir belagda med slagmetall? Eller en kropp målad i kol? Vad återkallar det? På detta sätt är jag intresserad av att skapa en slags moderna ikoner som fungerar som påminnelser för oss om vad som är viktigt, på riktigt.

Jag gick min utbildning på Florens konstakademi och fick en otroligt fin förberedelse i måleriska tekniker och i hantverket med den bottega tradition som finns i Italien. Samtidigt är det italienska samhället mycket dynamiskt. I allt från den intellektuella världen till design och mode.

Jag hoppas denna förklaring öppnar upp för ytterligare förståelse för mitt måleri och önskar er mycket nöje i att utforska er egen betydelse.