• helmtrud-ny
  • helmtrud-ny

Helmtrud Nyström, bildkonstnär och grafiker

Helmtrud Nyström föddes 1939 i Hannover och kom till Sverige 1962.
Av flera skäl kom hennes konstnärliga önskningar att ta över drömmarna om att bli trädgårdsarkitekt och 1966 började hon på legendariska ”Forum grafikskola” i Malmö med Bertil Lundberg som den stora inspiratören. Grafiken kom, för Helmtrud etsning och framför allt färggrafik, att bli hennes främsta poetiska uttrycksmedel. Men trädgårdsdrömmarna finns kvar i hennes bilder, nu som tecken och symboler.

Helmtrud Nyström:

-Jag har i mina naturbilder ofta försökt spegla ett dubbelt främlingskap. Dels genom att de mänskliga gestalter som befinner sig i scenrummet verkar isolerade från varandra, dels genom att den omgivande naturen, vars spelregler de inte känner till, verkar hotande. På samma sätt som storstadsbon som rört sig alltför långt bort från parkeringsplatsen kan drabbas av lockande men oroande ljud och synintryck från storskogen.

- Själv är jag född som centraleuropeisk stadsbo, men är ambivalent fascinerad av det nordiska landskapet. Caspar David Friedrich gav mig, liksom många av dagens unga konstnärer en utsiktsplats mot naturen.

- Kanske vill jag också komma åt en sådan där svindlande flow-känsla, som kan uppstå utan förvarning vid en vanlig skolutflykt eller kanottur på insjön. I samma stund som jag ska analysera känslan glider den emellertid undan. Kanske lyckas jag i mina bilder fånga någons uppmärksamhet, så att det uppstår en flyktig déja vu -upplevelse av det som betraktaren själv har upplevt i landskapet.

- I monotypierna skildrar jag också människor som lämnat sina boningar och mött en främmande miljö, som de upplever som både skrämmande och lockande. Liksom i mina tidiga färgetsningar  blir bilderna rebusartade med många tolkningsmöjligheter. Vår uppfattning och föreställning  om landskapet förändras ju ständigt. Som barn var det en möjlig plats för lekar; som vuxen väcker det minnesbilder och är en källa för reflektion  och projektion av egna känslor.

mer om Helmtrud Nyström »

 

Utbildning »
Utmärkelser »
Utställningar »

http://helmtrud.com/

 helmtrudhelmtrud_vernissagekort