• Sliderbild-1

Utställare 2010

Lars Johansson

Målaren och grafikern Lars Johansson har gjort, unikt för Borstahusens konstföreningens medlemmar, årsgåvan 2010.

Lars Johansson är född i Karlstad och uppväxt i Göteborg. Han utbildade sig vid Valands Konsthögskola under åren 1966 – 1971 och är bosatt i Skövde sedan 1985. Debuten som konstnär skedde 1968 på Göteborgs konsthall och han har därefter ställt ut på konsthallar, museer och gallerier i Sverige såväl som utomlands.

Lars Johansson säger att hans konst innehåller värderingar. Han avslöjar dock inte rakt ut vad de handlar om, utan föredrar att tala i gåtfulla ordalag: ”Upp och ner, fram och tillbaka, det är mina värderingar”. Sedan tillägger han att orden ”lätthet” och ”svävningar” också stämmer in. De betecknar ett tema som går igen i Lars Johanssons konstnärskap, från utställning till utställning.

Hiroshi Koyama

Om mitt verk

”Orsaken till att de flesta av mina skulpturer har gjorts i diabas är att jag har bott nära flera stenbrott och fascinerats av stenens speciella svarta färg samt även av den naturliga färg som täcker stenens yta.

En vacker kontrast av naturlig färg som skinn på sten och svart polerad sten accepterar utan svårigheter den metallrost som jag tillsätter. Kontrasterna får mig att skapa olika verk med rostad färg.

Jag känner tiden som ackumulerats i stenen och det får mig sedan att vilja skapa tiden till en synlig form tillsammans med stenen.”

Hiroshi Koyama 2023-02-14

Christel Hansson

Som född och uppvuxen på Västkusten har Christel en stark dragning till havet. Havet - som också inspirerat henne till utställningen ”VINDÖGA” – vilket harmonierar klart med utsikten i Pumphusets havsnära konsthall. Att i bilder fånga ögonblicken då en segelbåt går upp i vindögat, just det ögonblick då all kraft upphör. Seglet som fångat vinden, fladdrar, förlorar all kraft och allt blir stilla. I det stilla är vi i kontakt med vårt inre rum, det lyssnande. Vindöga är också en gammal benämning på fönster. Bilder kan vara som fönster.  Fönster, som öppnar sig mot oväntade landskap att vandra in i.

Lotti Ringström

Ögonblicket är utgångspunkten och sträng bearbetning är metoden. Lotti Ringström målar på underlag som hon hittar på skrotgårdar t ex av zink och aluminium, repiga eller färgfläckade spelar ingen roll. Mötet mellan underlaget och oljefärgen ger ett märkvärdigt avskalat måleri. Färgformerna och ackorden är fint avstämda och är mycket medvetet valda, liksom hennes önskan att förvandla ytor till ljusfylld luft.

Leonard Forslund

Skogsberoende

Leonard Forslund är född i Landskrona och utbildad vid konstakademin i Köpenhamn i mitten av 80-talet.

Han har funnits med på de danska och svenska konstscenerna i över tjugo år och tillhör idag våra mest innovativa och spännande målare. Leonard Forslund är en utpräglad målare av människans världar – av hennes arkitektur, kropp, relationer, språk och tecken.

Nu ställer han ut i sin barndomsstad Landskrona!

Mästaren och hans cirkel,
Odd Nerdrum

Det är konstverk av Odd Nerdrum och fyra målare i ”Nerdrum-skolan”, Mattias Sammekull, Helene Knoop, Trine Folmoe och Jan-Ove Tuv. Utställningen omfattar verk i ett högtstående figurativt måleri med rötter i klassiska och naturalistiska målartraditioner.