Utställare 2011

Lone Recht

Lone Recht står bakom de grafiska etsningar som föreningens medlemmar erhåller i årsgåvan 2011.

 Lone inledde sin konstnärliga bana med textila material men under olika högskole-förberedande konstutbildningar i slutet av 1980-talet blev hon allt mer intresserad av koppargrafik. Genombrottet kom 1991 med en utställning hos Konstfrämjandet på Galleri S:t Gertrud i Malmö. Detta blev även starten på ett långt och fruktbart samarbete med Ateljé Larsen i Helsingborg, ett av världens främsta tryckerier för samtidskonst.

    Lone inspireras bland annat av resor och naturen. Hon gör sällan skisser utan förlitar sig på den spontana kreativiteten i skapandeprocessen. Utställningen på Pumphusets Konsthall innehåller en mix av olika tekniker, till övervägande del grafiska etsningar men även oljemålningar och textila inslag.

Ingegerd K Westin

Ingegerd K Westin är född i Ångermanland 1947 och bosatt i Stockholm sedan 1966.

 Under åren 1967-1970 fick hon som specialelev sin konstnärliga utbildning vid Konstfack. Efter dessa studier har hon byggt på utbildningen genom många kurser i oljemålning, akvarell samt även i grafik. Hon var professionellt verksam som grafisk formgivare fram till 1997 men ägnar sig sedan dess på heltid åt sitt måleri.

 Ingegerd K Westin arbetar huvudsakligen i olja och akvarell - mer eller mindre abstrakt. Ett måleri som tar sin utgångspunkt i naturen och landskapet, men som inte är något klassiskt naturmåleri. Det är ett måleri där former och färger ställs mot varandra och bildar en egen dynamisk enhet. Naturen har abstraherats och nya former skapas som väcker sinnena. Det vilar ett stilla lugn där det samtidigt finns spänning och utrymme för egna tolkningar.

Hasse Karlsson

Hasse Karlsson har sin bas på Österlen wwwoch har sedan många år gjort akvarellfärgen till sitt medium. Sin konstnärliga utbildning fick han på KV:s Konstskola i Göteborg 1975 – 76 och därefter på Konstfackskolan i Stockholm 1976 - 1980. Akvarellist blev han efter studier på Gerlesborgskolan hos Arne Isacsson.

Hasse Karlsson skildrar människans och tidens spår i landskapet och har en stark fascination inför ljusets skiftningar. Hans motiv är oftast från Österlens gamla ödegårdar och öppna landskap. Han arbetar gärna utomhus med en snabb akvarellteknik med jordnära färger i livgivande ljus. Enligt egen utsago är han mycket självkritisk: ”Jag slänger 49 av 50 bilder. Det är ruggigt lätt att misslyckas.” I stället för traditionell inramning visar han ofta sina bilder på en bakgrund av egentillverkat papper eller uppsatta på rostig plåt.

Stefan MÅS Persson

Stefan MÅS Persson gör akrylmålningar på MDF skivor som han därefter sågar ut. Motiven på tavlorna påminner ofta om höga hus och stadsmiljöer, men med förvrängda perspektiv. På nästan alla tavlor dyker små figurer upp här och där. Han förklarar att de ensamma människorna som inte riktigt får kontakt med varandra står för allvaret medan humorn finns i formerna. Bilderna är väldigt skulpturala och med sin tre-dimensionella djupverkan lurar de ofta betraktaren. Han skapar sina egna hus och världar med humor och allvar. Bilderna finns inte på riktigt utan är tänkta, skapade direkt med pennan i ett skissblock eller oftast direkt på mdf- skivan.

Anders är född 1958 i Stockholm. Under vinterhalvåret hittar man Anders på Hornsgatspuckeln i Stockholm, där han lever och arbetar. Under sommarhalvåret vistas han på Gotland där man kan besöka och uppleva hans unika gård med ateljé, café och galleri.

Anders Palmér

Anders Palmér tolkar i sina målningar det vackra och sköna i livet. För att göra det har han valt fyra platser som har ryktbarhet, kvalitét och mångfald när det gäller att vara just - vackert. Stockholm, med sina praktfulla fasader som speglar sig i vattnet. Gotland, där ljuset är något alldeles extra. Österlen i Skåne som precis som Gotland, har ett ljus och en horisont som alltid väcker betraktarens öga. Slutligen Toscana, inte bara för maten, vinet, de underbara människorna, de böljande kullarna, enarna, pinjeträden utan framförallt för färgerna.

Den gemensamma nämnaren i Anders konst är hans sätt att hantera färger. Det är vid hans målarbord som tavlorna föds. Här blandar han ihop den mustiga terracottan, den himmelska blå nyansen som pryder hans landskap eller den venetzianska röda som sticker ut på en fasad i någon av hans bilder.

Unga konstnärer

Rebecka Hallbert är utbildad på Malmö Konsthögskola, där hon gick ut 2007. Hon bor och arbetar i Malmö. De senaste åren har Rebecka arbetat med fotografiska bilder som hon bearbetar med färg och kollage. En blandning av medium, krita, akvarell, tusch för att nämna några. Detta för att ömsom dölja den fotografiska bilden och ömsom framhäva densamma. Uppvisandet och döljandet är något som fascinerar, hur vissa saker enbart låter sig sägas genom att inte sägas.

 Susanne Möhring är född i Berlin 1980 och arbetar såväl där som i Malmö. Hon har genomgått sin konstutbildning i Tyskland, Greifswald universitet samt även vid det franska universitetet Picardie Jules Vernes i Amiens.

Susanne visar på utställningen två bildserien ”Fall” och ”Oh my dear”. ”Fall” presenterar småscener som visar olika aspekter av ordets innebörd  Alla målningar uttrycker att det måste finnas olika parallella världar.