• konsthallen-vy

Utställare 2006

Carl Otto  Hultén

C.O. Hultén, som är första konstnären på Pumphuset, använder sig av tekniker och uttrycksmedel såsom frottage, imprimage, dekalkomani, tryck- och målerimetoder. Här är alla målningarna akryl på duk. Målningarna är nästan magiska; ljusa, mörka eller med glödande färger.

CO Hultén är en målare som binder samman det sena nittiotalet med den surrealistiska och imaginära bild som föddes alldeles efter kriget 1945 och som i norra Europa hade sitt centrum i södra Sverige. Sedan CO Hultén slog igenom med Imaginisterna (1945 - 56) har han skapat sig en unik position i svenskt och internationellt konstliv.

”Jag drar inga gränser mellan abstrakt och konkret. Fantasiskapelsen och återgiven verklighet möts i samma rum”, säger CO Hultén. Han älskar paradoxer. ”Jag vill helst bestämma vad åskådaren skall uppfatta. Jag preciserar vissa saker som är viktiga för jag tycker att det är detta man skall se och förstå när man betraktar bilden och inte andra, egna tolkningar…”. I samma andetag säger han: ”Jag tycker om att skapa en osäkerhet hos betraktaren. Jag arbetar gärna med rumsligaförskjutningar, rum som öppnar sig och sluter sig, tillstånd mellan ute och inne.

Källa: Ur ”CO Hultén Sedda former - Drömda rum”
Texter: Viveka Bosson och Beate Sydhoff

Pontus Carle

Pontus Carle är född 1955 i Lund. Sedan 1959 har han varit bosatt i Paris och från slutet av 1970-talet har han varit verksam i Paris, New York, Berlin och i Sverige.

”Pontus Carle är en spontan expressionist. Han är litterär i sitt måleri, som ständigt berättar om händelser och människor som hamnat i mer eller mindre trängande situationer och som pockar på åskådarens engagemang. Det är oftast mångtydigt, för Pontus Carle lämnar inte ut sin sanning och föredrar mångtydigheten så att var och en med sin erfarenhet och sin fantasi kan uppleva bilden på sitt sätt.”

”Sprittande färgstarka figurer och former som ger fantasin näring fyller Pontus Carles skapelser. De präglas av en spontant berättande surrealism, och många passerar ytan likt filmbildsekvenser. Bland förebilderna kommer jag att tänka på klassikerna Joan Miro och fantasikonstnären A R Penck. Men samtidigt är Pontus Carles bilder starkt personliga. Och då inte minst genom alla dessa spontant livliga och färgstarka figurer som synes sväva runt i världsrymden.”

(Lars-Ola Johansson K-E Johansson)

Lars Jonsson

Konstnär, ornitolog och författare. Redan som 15-åring ställde han ut sina tidiga alster av fågelteckningar på Sveriges Naturhistoriska Riksmuseum 1968. Därefter har det rullat på. — Jag tröttnar aldrig på fåglar eller att vara ute och måla, menar Lars Jonsson.

Men det har inte bara handlat om måleri utan minst lika mycket om ett författarskap. Det har hunnit bli ett antal fågelböcker som har skänkt honom internationell ryktbarhet. — Lars är en ikon för fågelvänner runt om i världen, säger ordföranden i Borstahusens konstförening, P-O Bodin. Vi har fått förfrågningar från många håll och vi förväntar oss besökare från hela Europa.

Resorna har varit många även för Lars Jonsson vilket varit en ständig källa till inspiration till målandet och författandet. — Jag ville berätta om fåglar och skapa en ny generation fågelböcker, förklarar Lars Jonsson sitt författarskap. Jag betraktar inte fåglar som symboler eller som representanter för en art utan jag ser varje fågel som en individ.

Han menar att han målar det han ser och inte det han vet varför han också säger att vissa skulle kalla hans stil för impressionism. — Jag ser ständigt nya saker när jag tittar upp. Därför tycker jag om att måla utomhus inför motivet.

Det är bråda tider för Lars Jonsson som går runt i lokalen och funderar på utformningen av utställningen när det närmare 40-talet akvarellerna och oljemålningarna ska hängas upp. — Det ska bli spännande att ställa ut i Landskrona för första gången, säger Lars Jonsson. Det börjar ta form nu och jag vill verkligen komma igång.

Den självbetitlade utställningen består i huvudsak av verk från 2005 och 2006. Enligt Lars Jonsson är det en anstrykning av ejdertema och närheten till stranden som står i centrum för utställningen.

 (Jörgen Särkimukka HD)

Cecilia Sikström

Cecilia Sikström är född 1962 i Lycksele och numera bosatt i Stockholm. Hon är en skicklig grafiker och har fått stor uppmärksamhet i sitt konstnärsskap. Hennes måleri utmärks av en utsökt koloristisk rytm och expressiv penselföring. Cecilia Sikström använder ofta fotografier och porträtt som förlagor till sina målningar.

Hon gör konsthistoriska parafraser och motiven är kvinnobilder som t ex Edith Södergren, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Marie Antoinette. Hon är fascinerad av karismatiska kvinnor som gått en för tidig död till mötes.

Cecilia Sikström har ofta påtalats som en stark kvinnomålare i mening att hon uppvärderar och belyser kvinnobilder

Björn Wessman

Björn Wessman är född 1949 i Hässleholm, Skåne.

Björn Wessman blandar friskt Monets prunkande trädgård med strikta japanska men också med svenska berg och vattenfall, allt i en och samma tavla. Han är ute efter färgen, inte att måla av. Abstrakt organiskt kallar han resultatet. 

Landskapsmålare har han kallats. Men Björn Wessmans landskap är inte lika något annat. Han har målat motiv som ser ut att vara sedda från en satellit. Han har gått extremt nära, som om han sett motiven genom mikroskop.

I Pumphuset syns tydligt Monets berömda trädgård med sin näckrosdamm i Giverny, en tydlig japansk trädgård och en målning ser ut som en djungel. Men det är ändå något som inte riktigt stämmer.

— Jag reser mycket och har varit från Lofoten till Japan och Australien. Överallt tar jag foton, som jag sedan klipper sönder och klistrar ihop till nya bilder. ”Name it and I paint it”.

(Kjerstin Thorsén HD)