• helmtrud-ny

Utställare 2009

Annika Svenbro

Annika Svenbro föddes 1946 i Landskrona och växte upp där. Hon började tidigt att teckna men hade inga tankar på att utveckla detta yrkesmässigt, utan utbildade sig till förskollärare och psykolog och bosatte sig i Lund. I slutet på 70-talet började hon gå kurser i kroki och måleri på Ungdomens hus i Malmö. Det blev ett möte med en ny värld.

I sin konst omger sig Annika med ting som finns i vardagen. Det kan vara tidningsbilder, filmbilder, drömmar eller bilder ur konsthistorien. Vissa saker återkommer – ett draperi, ett rött band, ett rep. De har bestämda betydelser för henne, men har de samma innebörd för andra? Det finns många ingångar till hennes bilder. Betraktaren kan välja sin.

Hon vill befinna sig med en fot i verkligheten och med den andra över gränsen till något annat. Sökandet fram längs den gränsen är det som intresserar henne.

Karin Wikström

Karin Wikström föddes 1959 i Östersund och är nu bosatt i Göteborg. Karin Wikström bestämde sig ganska sent för att det var åt konsten hon ville ägna sitt liv. Vid 28 års ålder kom hon in på en förberedande utbildning i Göteborg och därefter växte beslutet långsamt fram. Vägen ledde till slut till konsthögskolan Valand och hon blev sedan kvar i Göteborg. I dag bor hon med familj, hund och katt i ett av de få 1970-talshusen i Majorna där hon inom gångavstånd har sin ateljé.

Karin Wikströms målningar beskrivs ofta som bildpoesi ”måleriska teaterstycken” - små bilder med figurer och motiv som återkommer gång på gång: kaniner, grisar, insekter, spisar, sprängämnen. Där finns inslag av saga och populärkultur (Fantomen dyker upp titt som tätt), och mycket humor. Det viktigaste är dock allvaret som döljer sig under ytan, tycker hon själv.

Inspiration från tv, litteratur, konst och saker som händer i världen blir byggstenar i den värld hon skapar och som det mesta i målningarna rör sig kring.

Eva Zettervall

Eva Zettervall är född i Boden men flyttade tidigt till Stockholm där hon gick på Konsthögskolan 1973-79. Eva har under en mängd år visat sin betydande roll i svenskt konstliv genom att med kraft, mod och glimtar av humor gestalta viktiga könspolitiska frågor i sin konst. Hon arbetar djärvt, expressivt och ofta chockerande.

Eva är socialt inriktad och vill gärna kommunicera det som händer i samhället med hjälp av sina bilder, mestadels i starka färger. Innehållet kretsar kring relationer, utsatthet, erotik och det förbjudna där hennes bilder många gånger vänder på både könsrollerna och sättet att se på saker.

Eva Zettervall arbetar både med måleri och grafik, tekniker som korsbefruktar varandra. Som konstnär använder hon den form som ger rätt uttryck och kan förmedla upplevelsen till betraktaren.

 

Simon Arne

Simon Arne är född 1953 i Viken där han även växte upp. Idag bor och verkar Simon med Höganäs som utgångspunkt. Simon Arne bestämde sig tidigt för att det var konsten han ville ägna sig åt.

”Jag var 18 år och gick på den estetiska linjen på folkhögskolan i Leksand när det ”drabbade” mig, nästan som en religiös upplevelse, att det var konst som jag skulle ägna mig åt”.

Simon Arnes egensinniga bildvärld personifieras av  djur med en alldeles egen identitet. Ofta i rörelse, på väg någonstans, eller tittande rakt in i ögonen på betraktaren. Ibland ensamma - ibland i ett myller. Alltid med en underton av humor. Både djuren och det eviga pricksystemet har varit obligatoriska de senaste 15 åren. Pricksystemet har en alldeles egen historia …………

Edward Jarvis

Edward Jarvis är född 1964 i Umeå. Idag bor och arbetar han i Västberga, Stockholm. Edward Jarvis målar i olja med spännande och ofta detaljrika motiv som har en sällsam förmåga att sätta betraktarens sinne ur balans.

”I Edward Jarvis målningar förekommer ofta platser, figurer och ting. Scener som gjutits i ljudlöshet, har gjorts i ett ljus som ser ut att ha stöpts i en glashytta. Ett gjutet ljus som förbrukar allt syre och skickar upp de fasta formerna till ozonlagret.” (Max Book, konstnär och professor i måleri)

Unga konstnärer

Framtidens stora konstnärer?
Ja, det tror i alla fall styrelsen för Borstahusens konstförening som i år har valt ut tre unga kvinnliga konstnärer som med sin konst avslutar utställningsåret 2009: Aleksandra Kucharska, Magali Cunico och Pauliina Pietilä. Det är för tredje året i rad som konstföreningen möjliggör för lovande unga konstnärer att ställa ut i den nu väletablerade konsthallen i Pumphuset.
Aleksandra Kucharska är född 1981 i Gdansk, Polen.Hon bor och arbetar idag i Malmö.

Pauliina Pietilä är född 1982 i Ilmajoki, Finland. Hon studerar för närvarade på sitt  fjärde år vid Konsthögskolan i Malmö.

Magali Cunico är född 1972 i Bienne/Biel,  Schweiz. Hon bor och arbetar idag i Malmö.