Lars Melander

Lars Melander är en konstnär som likt en seismograf känner av tiden vi lever i. Han gör det inte via realistiska avbilder av den verklighet vi alla kan se, utan visar de avtryck verkligheten ger i hans medvetande. Resultatet blir magiska bilder där den mänskliga formen möter en nonfigurativ omvärld, ordning möter kaos och svärta möter färg.

I slutet av 50-talet och början av 60-talet gick Lars på Konstfack. 1962 reste han som stipendiat till USA för första gången. Efter ett år var han tillbaka i Sverige, men sedan blev det USA i flera omgångar. Större delen av 70-talet har han bott i San Francisco. Hittills har han emigrerat två gånger och ibland åker han fortfarande tillbaka till USA, där han inom konsten upplever en frihet från historisk belastning som röjer fritt för nya idéer och experiment. Idag är han bosatt i Bromma/Stockholm med en stor ateljé med en vidunderlig utsikt. Det har blivit många utställningar runt om i Sverige samt Europa.

Lars har fått många priser och utmärkelser för sina illustrationer och grafisk design både i Sverige och USA samt ett flertal stipendier för sin konst.