• konsthall2940

MadlenHerrström

Låg_Affisch_Madlen

MADLEN HERRSTRÖM 

Madlen Herrström om sin utställning TRACKS AND STUFF

Jag har arbetat till TRACKS AND STUFF med tanken på spår som lämnas efter. Också genom vandring eller livets vandringar. Linjer och mötespunkter, spänningar som blir till eller ytor som glider eller ej in i varandra. Gränser av andra världar, linjer och gränser mellan synliga eller osynliga element.

Spår i jorden, spår i himmelen, spår i (påhittade)  landskap, spår som stämpel eller som ord.

Uppifrån eller nerifrån, upp och nervända .

Med hjälp av urklippta former, påfyllningar eller konturer eller tryckta former.

Om Madlen Herrströms konst, av Selma Muzet, utställningen ID 2009

Var vi kommer ifrån.Vad vi var, vad vi är, vad vi blir, vad vi kommer att bliva. Vilken är vår identitet, vilket är vårt ursprung ? Vad kallar vi identitet, vad kallar vi ursprung ?

Det finns inte en nyckel till förståelse som svar till dessa frågor. Det är genom ett förvandlingsarbete av verkliga elements transformationer, genom speglingar, genom förskjutningar som man kan fånga skapandets och identitetets komplexitet.

Vi går in i Madlen Herrströms arbete genom konstnärens eget öga och plötsligt är vår egen blick fördjupad i Människans öga. Ett öga som tränger in till det djupaste hos människan som ställer sej frågor ; plötsligt ger ögonen i sin mångfald svar och det visuella fältet som konstnären har öppnat sträcker sej till en idén om identitetet.

I detta spel av samband mellan ögat och ögonen, huvudet och huvuden, människan och människorna, utvecklar sej ett svindlande universum. En särskild mytologi är skapad och öppnar en dialog med nästan. Från fermentet till den färdiga formen, från varandet till blivandet, från virrvlandet till cirkeln, « ångan stiger så våldsamt ». Mannen och kvinnan enas och splittras, blodet rinner, verkligheten är ett avtryck, en skugga av skuggan, spegeln av en annan värld ; en verklighet är här återgiven i sin djupaste oåtkomlighet.

« Friheten är inombords », inom oss själva, när « ogenomskinligheten väl har genomträngts ». 

Madlen Herrström om att teckna

Att teckna är för mig att förtydliga en idé. Ett sätt att gå från hjärnan direkt till fingret. Och omvänt gör en ritning att ord kommer i rörelse inom mig, växlar och föder mina tankar, engagerar framtiden. Ett återkommande tema i mitt arbete är cirkeln. Den cirkulära rörelsen är oföränderlig och i evig rörelse, utan början eller slut.

Den symboliserar iver, rytmer, svindel, tiden och transformationer. Jag har skrivit om gränser, om dubbelhet, om knappa förflyttningar, om det nästan osynliga och det magiska, som är mina närmaste intressen inom arbetet och som jag försöker att fördjupa som kvinna och konstnär. Om intuition som är grunden för poesi och teckning, mötet med den okända delen av sig själv. Poeter säger att cirkeln är formad av munnen, den vackraste av all former därför den är alldeles rund !

MADLEN HERRSTRÖM

Född 1958 i Stockholm

Arbetar och bor i Paris, Frankrike och i Vejbystrand, Sverige

Utbildning

1978 Ecole des Beaux-Arts d’Aix en Provence

1979-1986 Ecole Nationale supérieure des Beaux-Arts de Paris

1984 Art Student’s League, New York, USA

Separatutställningar i urval

2013 Galerie Synthèse, Flash black, Belgien

2013 Galerie La Métisse d’argile, Fr «Mirages»

2012 Galerie Synthèse, Bruxelles, Belgien  «Intermezzo»

2011 TCG Nordica Art Center, Kunming/Kina, M.Blankenberg / “Latitude 59,9”, Galerie aux 4 vents, St Julien le Montagnier, Frankrike, Galerie Synthèse,  Bruxelles, Belgien, Galerie Synthèse, ART on PAPER Art Fair, Bruxelles, Belgien, City Gallery,Sofia, Bulgaria, Galerie Casablanca, Marocko, Galerie la Métisse d’argile, St Hippolyte, Frankrike

2010 Tomelilla Konsthall, “Crosspoint”,  / poet A.Hallengren, Galleri Tcg nordica, Mariannelund, “Food and freedom”, Galerie Synthèse, Bruxelles,Belgien “autour du dessin” 2010 Galleri Sander, Norrköping, “Utmarksfärden”/A.Hallengren

2009 Kulturcentrum, Ronneby,“ID”, Galleri Sander, Linköping “Utmarksfärden”, Galerie Synthèse, Bruxelles/Belgien, Galerie la Métisse d’argile, St Hippolyte/Frankrike  “zèbres herbes et zèle”

2008 Teckningsmuséet, Laholm, “ Hokus Pokus Filiokus”, Galerie Jacques Lévy, Paris/ Frankrike, “Temps élastiques ”, La grange aux sons, Wissembourg/Frankrike  “ Ne pas venir les yeux dilatés”, Södra Galleriet, Stockholm, “ Terra Incognita”

2007 Krapperup Konsthall, Abbaye de Seuilly/ Frankrike, “Hommage à Urbain Grandier”

2006 Vikingsbergs Konsthall, Helsingborg,

“ Playtime, Pangaea,Floating minds”

2005 Galerie contemporaine du centre d’art de Chinon/Frankrike

2004 Art Forum, Katrineholm, Galerie la Métisse d’argile, St Hippolyte/Frankrike “ sur blanc ”, Borstahusens Konstförening, Landskrona

2001 La Chapelle des Lazaristes och Château de Tours, Centre d’art contemporain, Tours/Frankrike

2000 Centre d’Art du Monastier sur Gazeille

2000 and 1986 Art Fair, Stockholm

1999 Konsthallen, Höör, Wice Art Print Show, Paris/Frankrike, Galerie Cornélius Hertz, Bremen/Tyskland

1998 and 95 Galerie Carin Hjärne, Helsing-borg, Galerie Hera, Stockholm

1997 Stadsgalleriet, Halmstad

1993, 90, 87, 86 Galerie Malen, Landskrona

1991, 83 Galerie Moment, Ängelholm

1991 and 1989 Galerie Asbaek, Köbenhamn

1989 Galerie Pavillon Werd, Zürich, Schw

1987 Expo du Nord, Académie des Beaux Arts de Paris, Frankrike

1987 Galerie Agardhs, S / Nils Gunnar Zander

Representerad

Sverige - Tecknings Museum, Laholm, Tomelilla  Konsthall, Länsmuseet Halmstad, Landskrona  Museum, Norrköping Museum, Region Skåne, Malmö Landsting, Lunds kommun, Landskrona stad, Ängelholms kommun, Vejbystrands Bibibliotek, Göteborgs kulturnämnd, Falkenbergs Kultur Förening

Frankrike – Institut Médiascopie, Paris, L’Observatoire du Débat Public, Paris

Collection livres pauvres, Prieuré Ste Cosme, Tours

USA - Rockefeller Center Chase Manhattan Bank NY, Scandinavian Bank NY, Norwegian Bank NY

Danmark - Köpenhamns kommun