• gustav940

Gustav Sundin

Gustav Sundin är född 1982. Klassiskt skolad på Florence Academy of Art där han även under åren 2007-2008 undervisade på den svenska filialen. Idag bor och arbetar han i Torekov.Gustav Sundin är en av grundarna i konstnärsgruppen BjäreMålarna som håller till i Båstad och på Bjärehalvön sedan 2006. Hans konstnärskap är brett, från landskap, porträtt och stilleben till figurativt måleri.Den här utställningen är en del av det arbete jag ägnat mig åt de senaste fyra åren med framförallt människan i fokus. Det började med stora förändringar i mitt liv som fick mig att börja tänka på livet i sin helhet.  Stora frågor tog plats och jag själv och mitt måleri tog en ny riktning.I mina tavlor vill jag förmedla känslor, sinnesstämningar och på ett sätt skildra pågående förändring. Förutom motivet, gestalten, är processen en viktigt och genomgående del i tavlorna.

Konstnärens ord

Jag bygger upp, förstör och återskapar om och om igen tills tavlan vuxit ikapp min ursprungliga känsla. Eller så är det jag själv som måste komma ikapp målningen som kan resultera i något helt annat än vad jag utgick från att göra. Det är en spännande, ibland frustrerande process som leder till något oförutsett och oberäkneligt och intressant resultat. Så på ett sätt kan man säga att jag växer tillsammans med bilden under processen.

Varför målar jag?

Det är en fråga om närvaro. Att få fokusera på en enda sak, att få tiden att upphöra. Det finns oerhört mycket orättvisa i vår värld som inte får ignoreras eller glömmas bort men ibland behöver man en plats där man kan samla styrka för att utvecklas. Det är det jag gör när jag målar och jag hoppas den känslan finns i mina tavlor för de som betraktar dem.

 Gustav Sundin CV »

 gustav och lennart