• Sliderbild-1

Utställare 2008

Minako Masui

Minaku Masui föddes 1940 i Yokohama, Japan. Minako är yrkeskonstnär sedan många år. Innan hon gick grafikskolan Forum i Malmö arbetade hon som cytodiagnostiker. Det innebar att hon med hjälp av mikroskop letade efter farliga förändringar i cellprover. Hon letade efter det avvikande - vilket tydligt märks i hennes konst.

Masuis motiv är som drömberättelser. Landskap och arkitektur, föremål och hus, saker plockade ur verkligheten in i Minako Masuis egen verklighet. Monotypier är Minako Masuis specialitet, det vill säga unik grafik. Plåten trycks en gång, fler tryckningar är inte möjliga och metoden har hon under många år förfinat.

 

Suzanne Nessim

Suzanne Nessim är målare, tecknare och grafiker, född 1944 i Malmö. Hon är bosatt i Stockholm och har tidigare varit verksam i Paris, Californien och New York.

Suzanne Nessim är mångsidig inom sin konst och arbetar främst med akryl och torrnål. Hon gör även skulpturer i bronzer föreställande djur. I hennes målningar och teckningar intar djuren en viktig plats. Iklädda människoplagg och mänskliga anletsdrag överskrider de gränsen mellan djur och människor. De återkommer med en intensiv blick riktad mot åskådaren eller inneslutna i sin egen värld.

Vilken roll spelar då dessa gosedjur, fåglar, hundar, kaniner och pantrar. Är det rent av konstnärens alter ego eller står de för våra egna djuriska passionerade mörka och okontrollerade sidor?

Carl Fredrik Reuterswärd

Carl Fredrik Reuterswärd är född i Stockholm 1934. Han studerade under 1950-talet för Fernand Lèger i Paris och vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm, där han 1965 blev professor.

Mest känd är Carl Fredrik Reuterswärd kanske för revolvern med knut på, Non Violence, som bl. a återfinns utanför FN:s högkvarter i New York.

Carl Fredrik Reuterswärd bor och verkar norr om Landskrona. Han har i sin konst och livsgärning kämpat mot icke våld ur alla aspekter. Hans brinnande intresse för miljöfrågan ser vi exempelvis i utsmyckningen av Landskrona Krafts skorsten. Knuten är Reuterswärds signum och kan vara en metaforisk symbol i många av våra mänskliga frågor.

Madeleine Pyk

Madeleine Pyk är född 1934 och uppväxt på Söder i Stockholm. Idag har hon sin bostad och verksamhet i Lund och Skillinge. Hon målar snabbt och talar snabbt. Madeleine kallas ibland Sveriges flitigaste målarinna. Hon berättar historier i sina målningar och litografier.

Det är humoristiska, poetiska berättelser, där hon med summariska men uttrycksfulla detaljer fångar och karaktäriserar situationer. Hennes stil är lätt naiviserande och berättelserna är både högst vardagliga och fantastiska lika mycket upplevda som drömda. Barndomen är också ständigt närvarande. Stilen är karaktäristisk med färgglada figurer och tecknade distinkta konturlinjer.

Ulf Trotzig

Ulf Trotzig är född 1925 i Föllinge, Jämtland. Han är bosatt i Lund och har alltsedan 1950-talet under sommarhalvåret varit verksam på Öland. Det var emellertid i Kristianstad som Ulf Trotzig tillbringade hela sin uppväxt. Här hade han sin första utställning i skyltfönstret till Littorins bokhandel vid Lilla Torg i början av 40-talet. Han hade inte ens fyllt 20 år, men måleriet var redan då hans stora intresse.

”Jag skolkade från skolan för att kunna vara hemma och måla”, minns han.

Unga konstnärer

Ditte Ejlerskov är född 1982 i Frederikshavn, Danmark. Hon bor och arbetar i Malmö och har utbildat sig vid Malmö Konsthögskola. Ditte arbetar i flera olika tekniker, dock med måleriet som bas. Lek med bildspråket och figurativt måleri i skilda historiska konstriktningar är ett genomgående tema hos denna dansk-svenska konstnär.

EvaMarie Lindahl är född 1976 i Viken, Skåne. Hon bor och arbetar i Malmö. EvaMarie Lindahl ordnar bilder, hon återskapar, lånar och kopierar. Hennes arbete rör sig ständigt mellan fakta och fiktion i ett försök att skapa logik i situationer och händelser som för henne verkar ologiska.

Johan Furåker är född 1978 och uppvuxen utanför Uppsala. Johan Furåker använder det figurativt berättande måleriet som språk. Hans arbeten gestaltar ofta personer som inte klarar av att leva inom samhällets ramar och regelverk, personer som upplever tryggheten som ett fängelse.