• bild940

Arne Persson 13 februari - 13 mars

Arne Persson (f 1948 i Växjö). Huvudsakligen måleri. Han arbetar naturlyriskt, gärna monumentalt. Som målare är jag intresserad av färgernas roll i skapelsen. Min stora inspirationskälla har jag utanför min ytterdörr. Skogen och sjön. Under mina fötter finns det svarta urberget diabas. Mina målningar är en mix av naturen där ute och mitt eget inre landskap.

Utbildning
1971 - 1972 Konstvetenskap Lunds universitet
1972 - 1974 Forums målarskola Malmö
1977 - 1982 Valands konsthögskola Göteborg

Arne Persson är det slags målare som är rätt ovanlig idag. En målare som inte bara arbetar med färgen, utan som snarare är ett med färgen. En målare som går in och ut ur dissonanser och harmonier, på samma uppriktiga och prövande sätt som han går in och ut ur träddungar, vattenspeglingar och himmelsrevor.

Måleriet är visserligen numera på bred tillväxt som genre och uttryck. Men där en yngre generation ofta sätter berättandet främst, eller låter pensel och färg bli verktyg för ett utforskande av en idé, ett tema eller en politisk situation, bygger Arne Persson sina bilder kring färgen. Färgen, och naturen som har en oslipad och påträngande närvaro i hans bildvärld.

Nu har vi alltså denne målare från småländska skogsmarker, som med envis intensitet förmår blanda terra sienna, ockra och violett så att pigmentet kryper upp till ytan. Knappast behöver man tillägga något om den skönhet som kan utvinnas på detta sätt, eller om hur denna skönhet alltid kommer med en sträv integritet. För Arne Persson finns inga genvägar. Metodiskt blandar han sin äggoljetempera, men drar sig inte för att låta tillfälligheterna styra riktningen.

På senare år har han blivit alltmer raffinerad i det sistnämnda, och samlar många av motiven kring ett spel av linjer. Här kan viss försiktighet vara på plats för att inte framöver driva det linjära, snudd på ornamentala draget mot en alltför dekorativ verkan.
Carolina Söderholm

www.arnepersson.se 

Utställningen sponsras av Handelsbanken.

arne
 en blå timma  skogsbacke