Mona Hedin

Köttigt och glittrigt – ren och skär lycka på Pumphuset

Mona Hedins gobelänger är en uppvisning i vad man kan göra med garn, tycker Ann Lingebrandt.

Mona Hedin

Mona Hedins utställning "Textil vandring" visas på Pumphuset i Landskrona till den 29 mars.
Bild: Magnus Arvidsson

"Textil vandring". Pumphuset konsthall, Landskrona. T o m 29/3.

Det är värt att gå närmre och lägga märke till detaljerna i Mona Hedins gobelänger. Hur återger man till exempel fönster i en väv? Hedin lindar ett glansigt, halvtransparent band lite löst runt varptrådarna och får vips fram glaskänslan. Här kan man tala om materialfantasi: varje enskilt verk är en uppvisning i vad man kan göra med garn.
Textilkonstens status har fått ett välbehövligt uppsving på senare år och traditionella hantverkstekniker söker sig alltmer in i samtidskonsten. Mona Hedin, bosatt på Öland, är en veteran på området med trettio års verksamhet bakom sig. Att textilkonst genom historien tillhört en kvinnlig sfär är något hon väljer att accentuera i motivvalen, med exempelvis återkommande triangelformer, någon gång i burrig ryamattestil.
Den textila vandringen på Pumphuset rör sig mellan olika slags landskap såväl som olika tekniker. Mona Hedin säger sig måla med garn, men hon håller sig inte till ull, lin och silke utan kan också sy på knappar, nät, rosetter, pärlor, fejkpäls, och på så vis låta det robusta handarbetet nudda vid det glittrigt extravaganta. Hon väver allt från bligande kossor till abstrakta former, drömska naturskildringar, som den fina gröntonade ”Sommarmyr”, och humoristiska scener, som den fågelliknande skepnaden som niger för månskäran.
Ibland kan hon vara helt vild. Vad är det för en varelse i alla nyanser av rött med spretande tentakler och garnigt hårig mittpunkt? Den är drypande köttig och liknar ett kroppsligt organ, ett exotiskt havsdjur eller kanske till och med en alien. Titeln ”Multiflorus” tar istället sikte på botaniken, ett slags amaryllis, men jag får ändå intrycket av något slingrande animaliskt.
Det är inte så mycket vad hon gör som hur hon gör det. Även när motiven någon gång framstår som platta – de lite för insmickrande klänningarna, till exempel – måste man imponeras av Hedins materialmässiga uppfinningsrikedom.
 
 
 
Mona Hedin förmedlar ren och skär hantverksglädje vid vävstolen – och det gör också betraktaren glad.

 

 

 

LandskronaDirekt:

 Kary Persson

Textilier fyller Pumphuset

Textilkonstnären Mona Hedin är en målande konstnär i det textila materialet, hon målar helt enkelt i garn. Hon är representerad i landsting, kommuner, museer och kyrkor. Många gallerier och konsthallar har också haft hennes verk till beskådan sedan hennes fösta utställning 1984. Nu ställer hon för första gången ut i Landskrona. Utställningen på Pumphuset har vernissage på lördag klockan 12-15 med invigning klockan 13.

Mona Hedin arbetar med textila objekt, främst gobelänger och gärna i oregelbundna former. Hon utgår från det textila materialets förutsättningar, material som ull, lin och silke, men också främmande material som skapar en tredimensionell bild.
– Vävningen är mitt långsamma språk, som kräver mycket förarbete av skisser, val av material och färg, det är en långsam process, säger Mona Hedin.

I sina textila bilder arbetar hon med naturens former i ett abstrakt formspråk, som blandas i en mix av minnen och företeelser som på olika sätt har beröringspunkter i hennes eget liv. Mona Hedin är yrkesverksam konstnär sedan mer än 30 år och hade sin första separata utställning 1984. Utställningen pågår mellan den 15 februari och den 29 mars.

Ur HD:

Magnus Arvidsson

Fjäll och alvar är hennes inspiration vid vävstolen

Abstrakta detaljer och naturskildringar möts på en ny utställning på Pumphuset i Borstahusen.
– Att väva är ett sätt att leva, säger textilkonstnären Mona Hedin.

– Jag målar med garn, kan man säga. Att väva är ett sätt att leva.

Mona Hedin, född 1946, är yrkeskonstnär sedan mer än 30 år. De senaste 18 åren har hon bott och verkat på Öland, där hon delar Atelje 3 Hedin med maken Pekka och sonen Adam. Mona Hedin inspireras av vandringar på såväl alvaret som till fjälls — naturtyper hon tycker liknar varandra. Därav utställningens namn: Textil vandring. – Där ramlar motiven över mig.

Och även om mycket är abstrakt så är oftast naturen med på något sätt i hennes textilkonstverk, som nu är hängda i Pumphusets konsthall. Den Östersjöfärgade Blåjungfrun har en självklar koppling till Öland.

En cikoriarot kämpar framgångsrikt mot torkan på alvaret. Bild: Magnus Arvidsson

Ett annat exempel är Cikoria — den växt som frodades på alvaret trots förrfjolårets torra sommar.

– Torkan kan också vara vacker, säger hon.

I Flatruet i Härjedalsfjällen hittade hon en stuga som motiv. Trots hennes abstraktioner kan man se att även TV4 har hittat den — på en av de svenska landskapsbilder som visas mellan programmen.

Motiven växer fram i en långsam process, som kan ta månader. Det börjar med en skiss som hon sedan följer ganska strikt när hon väl sitter i vävstolen.

– Jag får alltid in ett kvinnligt språk på ett eller annat vis, säger Mona Hedin, och pekar på en triangel i det oranga verket Autumn.

 

 

 

 

Från vernissagen: